Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Nienawidzę postawy roszczeniowej. Nigdy nie wziąłem z NAV'u ani komuny ani grosza, poza jednym kursem, który zresztą przez 3 miesiące odpracowywałem. Uważam -tak zostałem wychowany- że nie należy korzystać z pomocy społecznej, gdyż raz jest to upokarzające, a dwa jeśli mam 2 zdrowe ręce to biorąc socjal pozbawiam pieniędzy kogoś, kto być może tych rąk i zdrowia nie ma. Ale to wyłącznie prywatne odczucia, a tu rozmawiamy nie o odczuciach, tylko o NORMACH PRAWNYCH.

Skoro podstawowe kryterium które trzeba spełnić aby ubiegać się o pieniądze z socjalu to być tu i płacić podatki, to uważam za skandaliczne stawianie warunku iż należy być Norwegiem lub emigrantem żyjącym i pracującym w Norwegii. Teza jest skandaliczna, jako że tworzy 2 grupy. Pierwsza, obywatele pierwszej kategorii to norwescy podatnicy z norweskim paszportem. Oni mogą wszystko. Człowiek drugiej kategorii to norweski podatnik nie należący do Rasy Panów.

O ile Rasa Panów może korzystać ze świadczeń bez ograniczeń, to podludzie już nie. Podczłowiek musi być jak chłop pańszczyźniany przywiązany do ziemi. Pracowałeś przez lata, ale wyjeżdżasz - dzięki za wieloletnie podatki i do niewidzenia się z tobą. Super.

Przecież 1 korona podatku zapłaconego przez Norwega, to taka sama korona jak ta którą wpłacił Polak, Litwin, Pakistańczyk czy Szwed. Stąd też uważam, iż cały ten projekt powinien trafić prościusieńko do organów zajmujących się zwalczaniem dyskryminacji. Gdyż jest to -moim zdaniem- jawna dyskryminacja na tle narodowościowym niektórych podatników.

Inną sprawa jest budzący moje głębokie zaniepokojenie fakt, iż jako chłopca do bicia wzięto Polaka. Przedstawiciela nacji najliczniejszej wśród emigrantów, nacji o najwyższym odsetku osób zawodowo czynnych i jednym z najniższych odsetków korzystających z pieniędzy socjalnych. Dlaczego nie przyglądnięto się przedstawicielom innych narodowości, narodowości wśród których odsetek mężczyzn zawodowo czynnych to liczba JEDNOCYFROWA, zaś kobiet... poniżej granicy błędu statystycznego. Są takie nacje i wszyscy wiemy o kim piszę.

I to jest sprawa dla Ambasadora RP w Norwegii. Jest to osoba która bierze pieniądze między innymi za to, aby reagować w takich sytuacjach. Może wyda się wam to śmieszne, ale jestem legalistą i uważam, iż zawsze należy trzymać się procedur prawnych - nadto jest to skuteczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kto nie ma pusto pod koltunem ten rozumie
zasilki sa dla obecnego tu i teraz spoleczenstwa
i dla przyszlosci panstwa
a nie na bachory zyjace gdzies tam
ktorym sie moze ubzdura jak dorosna na Madagaskar wyjechac
jedyna forma zaplaty za prace jest wyplata
a podatki to sie placi na koszty istnienia panstwa
dotrze to kiedys pod cerepy jak to was zwal Pilsudski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
DO: MAKARYNA
Który to/Która to napisał: Wedlug twojej logiki: ukradles (wywozac razem z soba) wyksztalcenie/opieke zdrowotna/swiadczenia z Polski przyjezdzajac do Norwegii i chcesz zeby Norwegia pokryla te kradziez za ciebie ? Dlaczego nie odpracowujesz tych "dobr" w Polsce ? Czy ktos cie zmuszal do wyjazdu ?

Nikt nic nie ukradł. Środki finansowe przeznaczone na szkolnictwo są dysponowane z Budżetu Skarbu Państwa. Do tego to Budżetu wpływają Podatki. I teraz na moim na przykładzie zanim poszedłem do szkoły moi dziadkowie płacili przez lata podatki [między innymi przeznaczane na szkolnictwo], moi rodzice płacili podatki, oraz ja sam od momentu podjęcia pracy płaciłem podatki. I ten model tyczy nie tylko mnie, ale każdego obywatela RP. Taką mamy konstrukcję Budżetu. Przy okazji zaznaczam, że Ci Polacy którzy z jakichś względów nadal jeszcze pracują w Polsce, płacą jedne z najwyższych podatków na świecie. Proszę pamiętać iż OBOWIĄZKOWA składka ZUS jest ZWYKŁYM PODATKIEM. W wysokości prawie 50%. Z tego co zostanie trzeba zapłacić kolejny podatek, tym razem dochodowy. Kwota wolna od podatku jest w Polsce na poziomie kwoty wolnej od podatku w Państwach takich jak Kongo czy Zair i to licząc nie parytetem siły nabywczej, tylko w bezpośrednim przeliczeniu waluty miejscowej do dolara.

Zaznaczam, iż gdy emeryt przejdzie na emeryturę, to w Polsce od każdej złotówki świedczenia na które przez całe życie zmuszany był płacić podatki musi... no właśnie, musi znowu płacić kolejny podatek.

Wybacz Makaryna, ale biorąc pod uwagę konstrukcję polskiego systemu fiskalnego gdy słyszę iż ktoś OKRADA KRAJ KTÓRY GO DARMO WYKSZTAŁCIŁ to po prostu dostaję tików nerwowych...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
byla juz o tym mowa w 2012 przez AP reprezentowala typowa norwezka

ale projekt upadl pod naciskiem UE EØS bo norwegia wiecej straci na inwestycjach zagranicznych jak ja usuna z EØS

a zasilek rodzinny to nie pomoc socjalna
notabene odsetek norwegow siedzacych na socjalu co nigdy nie skalala sie praca jest znacznie wiekszy niz polskich dzieci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
masz jasta plusa
zebys sie nie cieszyl za wiele
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
cysiek2 napisał:
masz jasta plusa

No też w tej chwili dałem Jascie plusa, żeby miał równe 666, ale w tej samej sekundzie ktoś go kurde zminusował, bo znowu ma 667...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
WujekJanek napisał:
cysiek2 napisał:
masz jasta plusa

No też w tej chwili dałem Jascie plusa, żeby miał równe 666, ale w tej samej sekundzie ktoś go kurde zminusował, bo znowu ma 667...

666!!! I jam ci to uczynila...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
MalaCzarnaEwa napisał:
WujekJanek napisał:
cysiek2 napisał:
masz jasta plusa

To masz u mnie plusa jutro jak mi limit 6 godzin minie.
Trzeba dbać o Jastę. Bez niego to forum nie było by takie samo...
A ponadto ostatnimi czasy zrobił się -w porównaniu z czasami poprzednimi- nieomal że wyważony, dyskretny i subtelny.

I za to Tobie Jasta WIELKI DZIĘKI.

Naprawdę szczerze

Jan
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
i niech tak zostanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(broda)
Wiking
a moim zdaniem zasiłki powinny być tylko na dzieci które tu mieszkają tak samo jak jakieś rozłąkowe i odliczania za dojazdy z PL do norge, to twój wybór ze tu chciałeś przyjechać lub chciałaś nikt nikogo nie zmusza do przyjazdu tutaj ,a co do zasiłków dla bezrobotnych powinno być tak ze każdy powinien je pobierać bez znaczenia w jakim kraju przebywa ,w końcu pracował na to wykonując często bardzo paskudne roboty, a jeśli są nie zadowoleni to norwegia powinna zrezygnować z przymusowego pobierania podatku na emerytury zasiłki i dodatki na dzieci , wtedy nikt do nikogo by nie miał pretensji ,koczy ci się praca to albo natychmiast szukasz nowej albo wracasz do siebie bo nic ci się nie należy bo dostałeś wszystko wcześniej wraz z wyplata .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok